Siraps-limpa
50 gr jäst
5 dl mjölk
50 gr smör/margarin
2 tsk salt
1 dl ljus brödsirap (går bra med vanlig ljus sirap också)
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
8,5 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Smält fettet och häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
- Rör ut den med den smulade jästen.
- Tillsätt salt, sirap, fänkål, anis, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta degen tills den släpper runt kanterna eller när den inte är klibbig.
- Jäs i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
- Knåda degen och dela den i 2 delar.
- Forma dessa till avlånga limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs i ca 30 minuter.
- Slå på ugnen 200 grader.
- Jag naggar limporna lite grann med en gaffel.
- Grädda limporna nederst i ugnen i 40 minuter.
Det är så gott det här brödet, alla i familjen älskar det. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar