Ingredienser
50 g jäst
6 dl vatten
6 dl rivna morötter
4 msk olja
2 tsk salt
cirka 14 dl vetemjöl special
6 dl vatten
6 dl rivna morötter
4 msk olja
2 tsk salt
cirka 14 dl vetemjöl special
- Smula jästen i en bunke, ha i vattnet och rör/vispa tills jästen löst sig. Vill du ha i surdeg kan du minska något på jästen och ändå få bra jäskraft.
- Tillsätt övriga ingredienser, utom saltet och knåda ihop till en deg. Knåda cirka 5 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda några minuter till, tills degen känns bra. Den ska vara ganska lös.
- Jäs övertäckt till ungefär dubbel storlek, det tar cirka 45 min - 1 timme om du använder kallt vatten.
- Knåda ihop degen och forma till 2 limpor eller 2 runda bröd. Jäs direkt på plåten eller i en jäskorg, 30-40 min.
- Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in brödet och spraya ugnens insidor med vatten (för frasigare skorpa). Grädda 30-35 min, något längre för ett runt bröd. Öppna gärna ugnen några gånger under gräddningen för en frasigare skorpa.
- Låt svalna på galler under bakduk. Förvara sedan brödet insvept i bakduk eller en kökshandduk för att behålla frasigheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar