lördag 2 oktober 2010

Sirapslimpa

Jag är så himla less köpesbröd, så jag gick igenom mina recept och hittade ett och annat matbröd jag ville baka. Mange tyckte jag skulle baka sirapslimpa. Åååå limpa, det har jag aldrig bakat, men tänkte samtidigt att de brödet lät gott. Vi for iväg och handlade mat och ingredienser till matbrödet.
Innan jag började baka gick jag på en liten promenad med Johanna och Tilde.
Sirapsbröd
100 g jäst
1 L mjölk
100 gr smör
4 tsk salt
2 dl ljust brödsirap ( jag hittade inget sånt på affären så jag använde vanlig ljus sirap)
1 msk anis
1 msk fänkål
17 dl rågsikt
15 dl vetemjöl

Pensling : varmt vatten + sirap
  • Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  • Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
  • Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jag använde hushållsassistenten.
  • Jäs degen i 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 lika stora delar.
  • Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på en smord eller bakplåtsklädd plåt.
  • Pensla mellan limporna med smält fett, så går det lättare att ta isär dem sen när de är gräddade och klara.
  • Slå ugnen på 200 grader och jäs limporna i 30 minuter.
  • Grädda limporna nederst i ca 40 minuter.
  •  Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.

Jag har inte smakat brödet ännu, men kan inte tänka mig att det är dåligt. Längtar till man får smaka. Men först middag, hemmagjord pizza blir det idag. Senare ikväll ska vi se film hela familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar