söndag 10 mars 2013

Sirapslimpa

I helgen har jag bakat så det står härliga till, min Kitchen Aid har fått arbeta och jag älskar det. På fredag bakade jag 6 st siraps limpor och här kommer receptet :)

Siraps-limpa
50 gr jäst
5 dl mjölk
50 gr smör/margarin
2 tsk salt
1 dl ljus brödsirap (går bra med vanlig ljus sirap också)
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
8,5 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl special

Gör så här:

  • Smält fettet och häll i mjölken och värm till ca 37 grader.
  • Rör ut den med den smulade jästen.
  • Tillsätt salt, sirap, fänkål, anis, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
  • Arbeta degen tills den släpper runt kanterna eller när den inte är klibbig.
  • Jäs i ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord.
  • Knåda degen och dela den i 2 delar.
  • Forma dessa till avlånga limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Jäs i ca 30 minuter. 
  • Slå på ugnen 200 grader.
  • Jag naggar limporna lite grann med en gaffel.
  • Grädda limporna nederst i ugnen i 40 minuter.
Det är så gott det här brödet, alla i familjen älskar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar