fredag 5 april 2013

Choklad-Macarons

Jag har aldrig ätit eller gjort Macarons förut, men att göra dem har jag länge velat göra. Jag sökte på nätet något recept med smak och form. Det jag visste var att de skulle vara med choklad-smak.
Första omgången jag gjorde vart förstörda, hade dem för kort stund i ugnen. Blev förstås besviken men skulle göra om dem, för jag hade bestämt att jag skulle fixa detta.
Dagen efter hittade jag en Macaronplatta i silikon för 119 kr på Claes Ohlssons, tvekade inte en sekund att köpa den. Dom på nätet var mycket dyrare. När jag har läst på nätet så är det bäst att ha en Macarons-platta.

Det är viktigt med en del saker som man bör/ska ha hemma innan man börjar baka Macarons.
1. Våg, så man kan mäta upp ingredienserna.
2. Hushållsassistent, lättare att vispa upp äggen. Det går givetvis jättebra att använda elvisp också.
3. Sprits, så man kan spritsa ut smeten.

Choklad-macarons:
110 gram siktat mandelmjöl
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
1 msk kakao
90 gram rumsvarma äggvitor, ca 3 st
2 msk strösocker

Choklad-kräm
50 gram mörk choklad
3/4 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Förbered mandlarna om ni saknar mandelmjöl. Jag köpte mandelmjöl, vet att de finns på Coop Forum, där köpte jag några påsar.
  • Börja med att skålla mandlarna genom att koka upp 4-5 dl vatten i en liten kastrull och häll i 200 gram mandlar och låt koka 2-3 minuter.
  • Spola mandlarna i kallt vatten och skala dem sedan.
  • Låt mandlarna torka, gärna ett par timmar innan de mals ner och siktas genom en finmaskig sil.
Macarons-kakorna:
  • Sikta upp 110 gram mandelmjölet i en vispskål, viktigt att väga allt.
  • Väg upp florsocker, vaniljsocker, kakao och blanda det väl med mandeln.
  • Mät upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp eller hushållsassistent tills smeten är vit och lite bubblig.
  • Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast. Smeten ska stanna i bunken vid testet.
  • Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna och vänd ihop med hjälp av en slickepott tills smeten är jämn och blank.
  • Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper eller macaronsplatta. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
  • Häll över smeten i en sprits.
  • Klicka ut små runda klickar på en plåt, antingen på bakplåtspapper eller macaronsplatta. På bakplåtspapper kan man rita av en 5 krona eller liknande så vet man hur mycket man kan spritsa och så blir de jämnstora.
  • När all smet är ut klickat, låt plåtarna vila, gärna 45-60 minuter. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
  • Sätt på ugnen på 125 grader när det är ca 10-15 minuter kvar av vilotiden.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Jag gräddade mina i 30-35 minuter. 
  • De ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill.
Choklad-kräm:
  • Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
  • Hacka/bryt chokladen och lägg över den i en värmetålig skål
  • Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen.
  • Smält krämen över vattenbadet till smeten blir jämn och blank.
  • Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 minuter, rör om då och då,
  • Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas.
Macarons med fyllning:
  • Spritsa eller bred krämen på hälften av macarons-kakorna.
  • Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
  • Lägg kakorna i en lufttät burk till den är dags att äta.
  • Förvara svalt och ät gärna efter de vilat i ett par timmar eller över natten.
15 kronor/styck.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar