fredag 5 april 2013

Hallon-Macarons


Hallon-Macarons

Kakor:
110 gram sötmandel eller mandelmjöl
165 gram florsocker
90 gr äggvita
2 msk strösocker

Hallonkräm:
125 gr vit choklad
50 gr färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg.

Macarons-kakorna:
  • Sikta upp 110 gram mandelmjölet i en vispskål, viktigt att väga allt.
  • Väg upp florsocker och blanda det väl med mandeln.
  • Mät upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp eller hushållsassistent tills smeten är vit och lite bubblig.
  • Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast. Smeten ska stanna i bunken vid testet.
  • Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna och vänd ihop med hjälp av en slickepott tills smeten är jämn och blank.
  • Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper eller macaronsplatta. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
  • Häll över smeten i en sprits.
  • Klicka ut små runda klickar på en plåt, antingen på bakplåtspapper eller macaronsplatta. På bakplåtspapper kan man rita av en 5 krona eller liknande så blir de jämnstora.
  • När all smet är ut klickat, låt plåtarna vila, gärna 45-60 minuter. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
  • Sätt på ugnen på 125 grader när det är ca 10-15 minuter kvar av vilotiden.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Jag gräddade mina i 30-35 minuter. 
  • De ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill.
Hallonkräm:
  • Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
  • Mixa hallonen med stavmixer eller matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan. Blir purén inte helt slät är det ingen fara.
  • Koka upp hallonkrämen med vispgrädden i en en liten kastrull.
  • Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.
  • Rör om till chokladen har smält och krämen är jämn.
  • Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
  • Låt krämen stelna i kylen, till lagom konsistens för att spritsa.
  • Spritsa eller bred krämen på hälften av macarons-kakorna.
  • Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
  • Lägg kakorna i en lufttät burk till den är dags att äta.
  • Förvara svalt och ät gärna efter de vilat i ett par timmar eller över natten.

Ett bra tips om de har svårt att lossna från pappret är att lägga dem i frysen en stund, då lossnar de lättare. 

15 kronor/styck


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar