onsdag 7 september 2011

Stockholmskakor

När jag bodde hemma bakade mamma alltid Stockholmskakor. Dom är så supergoda. Jag hoppas att ni testar att baka dem, ni kommer inte bli missnöjda.

Stockholmskakor

300 gram smör/margarin (ej smält)
1,5 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
7,5 dl vetemjöl

Hallonmarmelad
Pärlsocker

  1. Sätt på ugnen 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser
  3. Dela till 3 delar, jag delade i 6 delar, det var lättare.
  4. Rulla till långa rullar, ca 1,5-2 cm tjocka.
  5. Skär ca 2 cm tjocka bitar och rulla dom sen i pärlsocker.
  6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, tryck med ett finger så det blir en liten grop.
  7. Sätt hallonmarmelad i mitten.
  8. Grädda ett stepp högre upp än mitten i ca 15-20 minuter.

torsdag 1 september 2011

Äppelpaj

Jag vet att jag är lite galen just nu med att baka.
För nån dag sen kom grannen över med äpplen, och då bakar jag alltid äppelpajer. Det blir goda äppelpajer med dom äpplen.


Äppelpaj
1 pajform
6 äpplen, skalade och skurna i skivor
150 gr smält smör
3 dl havregryn
2 dl socker
0,5 dl sirap
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Skala och skiva äpplena.
Lägg i pajformen.
Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser.
Bred smeten över äpplena och in i ugnen på 175°C i ca 30 min.
Jag gjorde 3 stycken små pajer och gjorde dubbel sats.
Den här pajen var så himmelsk god. Den blev knäckig och såna pajer älskar jag.

Jag gjorde även 3 stycken av på det här receptet som jag oxå bara älskar. (klicka på länken så kommer ni till receptet)
http://angel-dagbok.blogspot.com/2010/02/amerikansk-kanelappelpaj.html

onsdag 31 augusti 2011

Dajm-kladdkaka

Idag fick jag besök av Vicky, en gammal ungdomskamrat. Vi umgicks mycket när vi gick högstadiet. Vi förlorade kontakten när hon flyttade ner till Uppsala men har flyttat tillbaka till Luleå för flera år sedan. Via facebook vi kontakt igen, vilket är så roligt.
På morgonen bakade jag en kladdkaka med dajm i, en himelsk god kladdkaka.

Kladdkaka med dajm
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim 


1. Smält smöret.
2.Vispa ägg och socker.
3.Tillsätt smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten.
5. Hacka dajmen och blanda ner den.

6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 min. Låt svalna.

8. Sikta ev kakao över den färdiga kakan

Jag hade kladdkakan i ugnen i 20 minuter. Nästa gång jag gör den så ska jag prova på 15 minuter istället. Men den var så god. Vi åt vaniljglass till den.

tisdag 30 augusti 2011

Kanelsnurror

Jag har ju även bakat bullar idag. Gjorde på 1 liter. Brukar annars baka bullar på en halv liter. Jag följer receptet som står på mjölpåsen. Jag använder alltid kardemumma. Det fick bli malen denna gång, dom som man stöter i mortel var slut.
Jag har börjat göra kanelsnurror, dom blir mycket godare än dom vanliga som man brukar göra. Jag försöker varje gång att jag ska göra mindre kanelsnurror men när dom är i ugnen så blir dom så himla stora. Men samtidigt gör det inte så mycket. Det dåliga är att det blir inte så många av dom och då tar dom slut fortare ;-)


En del blir jättefina och en del blir skitfula. Jag har inte riktigt lärt mig knepet ännu, men jag är på gång att lära mig. Måste bara öva lite mer ;-)

Morotskaka.

Idag är jag ledig och fortsätter att baka, morotskaka och bullar.

Morotskaka
7 st ägg
7,5 dl socker
550 gr riven morötter
5 dl rapsolja
7,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk bikaronat
1 tsk salt
1,5 tsk kanel

Kräm
200 gr philadelphiaost
150 gr smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

  1. Slå ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv morötterna.
  3. Rör ihop äggen, rapsolja och morötterna.
  4. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en bunke, blanda ihop allt i en bunke.
  5. Häll ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
  6. Grädda längs nere i ugnen tills den blir klar. (testa med en provsticka, tror det tar ca 60 minuter)
  7. Rör ihop rumsvarma smöret med philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker till en kräm.
  8. Bred ut krämen på den svalna kakan och skär sedan i bitar.
Den morotskakan jag i vanliga fall brukar göra, blir lite för tunn. Har fått ett bättre recept av Johanna som jag tackar så mycket för. Den är så god :-)

söndag 28 augusti 2011

Chokladkakor.

Jag har även bakat kakor.

http://angel-dagbok.blogspot.com/2010/04/chocholate-chip-cookies.html
Klicka på länken så kommer ni till receptet. Dessa kakor är supergoda. Hela familjen är helt galna i dem.
Imorgon jobbar jag till kl 14, sen är jag ledig tisdag och onsdag. Hoppas jag har kvar energin så jag kan fortsätta baka då.

Äppelmarängkaka

Äppelmarängkaka
6 st äggulor
3 dl socker
150 gr smält smör (smält)
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

6-8 st äpplen
1 tsk kanel

6 st äggvitor
1 dl socker

Vispa äggulor och socker till en tjock kräm.
Tillsätt avsvalnat smöret och mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta försiktigt ner det under omrörning. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Skala äpplerna, skär dom i klyftor och fördela dem jämt i smeten, strö sist på kanel.
Grädda ca 25 minuter i mitten av ugnen, 175 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt lite socker i taget, vispa hela tiden till dess smeten blivit hård.
Tag ut kakan och bred på marängen och grädda ytterligare ca 10 minuter.